Doğumsal kol felcine dikkat çeken Dr. Seval Tanrıkulu ve Dr. Hakan Özben, bazı durumlarda fizik tedavi uygulamasının tedavi için yeterli olabileceğini ancak bazı felç durumlarında mikrocerrahi yönteminin kullanılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Doğumsal kol felci (Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi), doğum esnasında bebeğin doğum kanalında sıkışması nedeniyle, tüm kola giden ve adına brakiyal pleksus denilen boyundan çıkan sinir topluluğunda gelişen hasara bağlı
, kolda oluşan felç durumudur.
Bir çok sinirden oluşan brakiyal pleksusta tam veya kısmi yaralanma neticesi sırt, omuz, kol, dirsek, el bileği ve elin değişik kas gruplarında felç ve duyu kusurları gelişebilir. Koç Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü doktorlarından Seval Tanrıkulu ve Hakan Özben, kısmi ve hafif düzeydeki yaralanmalar için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının yeterli olabileceğini, bazı felç durumlarında ise mikrocerrahi yöntemlerle sinir ameliyatları; vücudun bir başka yerinden sinir ve kas transferleri veya tendon/kemikleri ilgilendiren girişimler gerekebileceğini ifade etmektedirler.
Uzmanlar, doğumsal brakiyal pleksus yaralanmalarının ihmal edilmesi halinde erken çocukluk çağlarından itibaren tüm yaşam boyunca, kolda kısalık dahil, ciddi fonksiyon kaybına neden olacağını; bu durumun uzman ve deneyimli hekimler tarafından takip edilmesi gerektiğini özellikle bildirmektedirler.
HABER KAYNAĞI : http://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/dogumsal-kol-felcinin-tedavisi-var-mi-obstetrik-brakiyal-pleksus-paralizisi-2187374/