Anasayfa / Basın / Küçük Eymen’in Kopan Kolu Yerine Dikildi

Küçük Eymen’in Kopan Kolu Yerine Dikildi

Bilecik‘te meydana gelen trafik kazasında 3 yaşındaki Ali Eymen Kaplan’ın tamamen kopma noktasına gelen kolu, 7 saat süren başarılı bir ameliyat sonrası yerine dikildi.

Bilecik merkeze bağlı Vezirhan beldesinde hafif ticari araç, tali yoldan çıkan kamyonete çarpıp takla atarak devrildi. Kazada yaralanan 3 yaşındaki Ali Eymen Kaplan’ın kolu koptu. Kaplan, Bilecik Devlet Hastanesine getirilerek ilk müdahale yapıldı. Hastane yönetimi, ilk müdahalenin ardından Kaplan’ın Ankara‘ya sevk edilmesi yönünde karar verdi.

Sol omuz hizasında total ampütasyonu (uzuv kopması) olan 3 yaşında Ali Eymen Kaplan, Sağlık Bakanlığına bağlı uçak ambulans ekibiyle Ankara’ya götürülerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi altına alındı. Kaplan’ın tamamen kopma noktasına gelen sol kolu, 7 saat süren başarılı bir ameliyat sonrası yerine dikildi. Ortopediden 2, plastik cerrahiden 6 uzman ekip birlikte ameliyatı gerçekleştirdi.

Ameliyat hakkında bilgi veren, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Bitik, başarılı bir ameliyat sonrası tamamen kopma noktasına gelen kolun yerine dikildiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Ozan Bitik, “Hasta dün akşam geldi. Çocuk acildeki ilk değerlendirmesi sonucunda ameliyat kararı aldık. Trafik kazası sonucunda oldukça sıkıntılı, zorlu bir yaralanma ile geldi. Kol, omzun 5-10 santimetre kadar tamamına yakını kopmuştu. Ortopedi bölümü ile beraber ortak bir ameliyata girdik. Onlar kolun kemik kısmını tespit ettiler. Biz ise, yumuşak dokusunu, damar, sinir onarımını gerçekleştirdik. Çocuğun durumu kritikliğini koruyor. Hem kolun ve çocuğun yaşamsallığı, açısından önümüzde uzun ve zorlu bir süreç var. Cerrahi kısmı bizim açımızdan sonlandı” dedi.

Kaplan’ın, hayatı riskin hem de kol acısından risk devam ettiğini, yoğun bakımda saatlik, dakikalık takibin yapıldığı, sürekli olarak ekibin başında bulunarak durumun gözlendiğini kaydedildi.

“KOLUN YENİDEN FONKSİYON KAZANMASI ÇOK UZUN YILLAR ALIYOR”

Ameliyat sonrasını erken ve geç dönem olarak ikiye ayırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bitik, şunları aktardı:

“Erken dönem bizim için 3 ile 6 hafta arasında sürüyor. Bu süre geçirdikten sonra artık kolun kaybetme ihtimalimiz ortadan kalkıyor. Kolun sinir iyileşmesi, kolun yeniden fonksiyon kazanması çok uzun yıllar alabiliyor. Bu tür hastalarda ömür boyu süren fizik tedavi ihtiyacı oluyor. Ergenlik yaşlarına kadar bize gelip gidecek. Ek ameliyatlar gerekebilir.”

“ÇOCUKLARDA DA HER ZAMAN YÜKSEK BİR UMUT OLUYOR”

Bu tür ameliyatların yetişkinlere göre çocuklarda daha yüksek umut taşıdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ozan Bitik, şunları söyledi:

“Literatürde daha önce bu tür ameliyatlar vardır. Özellikle küçük çocuklarda kolun bu seviyesinden yapılan vakalar oldukça nadirdir. Zor ameliyatlardır. Endikasyonları çok iyi belirlemek gerekir. Bazen bu ameliyatı yaparsınız hasta uzun dönemde hayatında hiç fayda görmeyebilir. Kolun geri alınması gerekebilir. Bizim için şartlar daha iyiydi. Kolun üç ana sinirini, atar, toplardamarı düzgün bir şeklide onarabileceğimiz bir durum söz konusuydu. Çocuklarda da her zaman yüksek bir umut oluyor. Yetişkin bir hasta olsa bu seviyeden

, bu mekanizma ile olmuş bir yaralanmayı hiç replante etmeyiz ama çocuklarda daha farklı bir umut var. Onlar çok daha farklı iyileşiyorlar. Hasarlı kol bir şekilde yeniden uzuyor, yeniden fonksiyon görüyor. Sinir iyileşmesi yetişkinlere göre çok daha iyi olabiliyor. O yüzden çocuklara biraz daha fazla şans veriyoruz. Bu yaş grubundan, bu kadar küçük bir çocukta oldukça nadir görülen ve nadir yapılan bir ameliyattır.”

“ÖNÜMÜZDEKİ 3 HAFTA İÇERİSİNDE BELLİ OLACAK”

Kendi dokusu olmasından dolayı uyum sorunu yaşamayacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ozan Bitik, şunları aktardı:

“Vücudun kabul etmemesi gibi söz konusu bir durum yok. Bunlar diğer nakiller gibi bir bağışıklık engeline takılan ameliyatlar değil. Nakillerde bir başkasından alıp koyduğunuz için bazen bağışıklık sistemi durumu idrak edemiyor. Bu tarz ameliyatta çocuğun kendi dokusu olduğu için bir uyum sorunu yok. Buradaki sorun mikro cerrahı olarak onardığımız damarların içinde kan akımının devam etmesi problemidir. Bazen siz ne yaparsanız yapın oluşan mikro tramvaya bağlı onardığımız damarların içindeki kanama durabiliyor. Bazen kılcal damar düzeyinde damarsal yetmezlikler olabiliyor. Onlarında oluşumu önümüzdeki 3 hafta içerisinde belli olacak.” – ANKARA

Bunumu aramıştınız ?

Doğumsal kol felcinin tedavisi var mı? (Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi)

Doğumsal kol felcine dikkat çeken Dr. Seval Tanrıkulu ve Dr. Hakan Özben, bazı durumlarda fizik …